Ontdekken

Vooroorlogse vliegveld

< Terug

Het belevingspad door het natuurgebied gaat langs de oude fundamenten van het hotel, de hangar en de oude verkeerstoren van  het vooroorlogse vliegveld uit 1931. De beplanting eromheen geeft de fundamenten aan van de gebouwen die hier tot 1940 stonden.

Plaatsing uitkijktoren
De uitkijktoren is eind maart in vier dagen tijd geplaatst. Er is een toegangspad naar de ingang van de toren aangelegd. Onder aan de trap is een informatiepaneel onthuld met foto’s en achtergrondinformatie over de geschiedenis van Vliegbasis Twenthe. Ook is op dit paneel te lezen wat er te zien is vanaf verschillende hoogtes in de toren, zoals vleermuizen en oude shelters. Het hoogste punt waar je komt is 12 meter, dit het uitzichtplateau. De toren zelf is 13 meter hoog: net zo hoog als de oude verkeerstoren. 

Bijzonder ontwerp en uitdagende constructie
NOHNIK, ontwerpbureau voor architectuur en landschapsarchitectuur, ontwierp de toren als een wenteltrap met een opengewerkte schil er omheen. Engineers van ABT en Scheepsbouwer Royal IHC gingen al in oktober 2016 met dit bijzondere werk aan de slag. Begin dit jaar startten robots met lassen op een constante afstand van het plaatwerk en met een constante temperatuur. Zij voerden het werk op de werf van Royal IHC in Kinderdijk uit. NOHNIK, ABT en Royal IHC betrokken zorgorganisatie Zekere Basis om delen van het werk als werkervaringsproject uit te voeren. Jongeren van Zekere Basis hielpen mee met het grondwerk, de fundering en het verven van de toren.

 

 

 

Ontdek
de geheimen
van vliegbasis
Twenthe