Projecten

LESPAKKETTEN

< Terug

Betrokken partijen
Roombeek Cultuurpark Educatie, ADT, Gemeente Enschede

Trekker
Jelske Marcus (Roombeek Cultuurpark Educatie)

Doelstelling
Ontwikkelen van lespakketten voor leerlingen van de basisscholen. Gericht op de cultuurhistorie van Vliegbasis Twenthe. Uitgangspunt is een bereik van 300 scholen in een periode van 4-5 jaar.

Stand van zaken
Tijdens de Open Dag op Technology Base op 16 september lanceerde Roombeek Cultuurpark de leerlijn voor basis- en voortgezet onderwijs. Zij gebruikten (en gebruiken in 2019) de voormalige vertrekhal op Deventerpoort als leslokaal voor de lessen over cultuurhistorie, natuur en innovatie.

De workshops zijn opgesplitst in 3 sub thema’s, namelijk: natuur, erfgoed en innovatie.

Natuur
De kinderen leren over de bijzondere natuur, dieren en planten in het gebied. Welke dieren en planten leven in het gebied? Hoe leven zij in het gebied? Hoe word het gebied beheerd?

Erfgoed
De kinderen leren over de algemene geschiedenis van Vliegbasis Twenthe. Welke elementen vind je op het belevingspad? Welke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog?

Innovatie
De kinderen leren meer over de Technology Base en drones. Wat is een drone? Wat is innovatie? Wat kunnen drones in de toekomst?

Elk thema bestaat uit een workshop van 90 tot 120 minuten. Voorafgaande de workshop is een voorbereidende les van 45 minuten beschikbaar. Deze kan gegeven worden door de leerkracht van de klas. Zodoende zijn de kinderen voorbereid op wat ze te wachten staat gedurende de workshop bij Vliegbasis Twenthe.

Animatie over de lespakketten (door: Brendan Analbers).

Zie ook nieuwsbrief van Roombeek Cultuurpark Educatie (naar beneden scrollen tot 2e artikel)