Berichten

Nieuwe uitkijktoren Vliegbasis Twenthe in aanbouw

< Terug
Jongens van Zekere Basis helpen bij het storten van beton voor de fundering (foto: Zekere Basis)

Bijzonder werkervaringsproject voor jongens Zekere Basis

Maandag 26 maart 2018 is gestart met de plaatsing van een nieuwe uitkijktoren in het natuurgebied Vliegbasis Twenthe. Het duurt 3-4 dagen om de toren helemaal op te bouwen. Daarna wordt een paadje vanaf het belevingspad aangelegd en het werk afgerond. Na de goedkeuring op veiligheid en de officiële opening begin april is de toren toegankelijk voor publiek. De toren komt op de plek waar de oude verkeerstoren van het eerste vliegveld uit 1931 ooit stond. Het ontwerp van de toren is van NOHNIK, de bijzondere constructie van adviesbureau ABT en scheepsbouwer Royal IHC. Jongeren van Zekere Basis uit Enschede hielpen mee met het grondwerk, de fundering en het verven van de toren.

Bijzonder ontwerp en uitdagende constructie
NOHNIK, ontwerpbureau voor architectuur en landschapsarchitectuur, ontwierp de toren als een wenteltrap met een opengewerkte schil er omheen. De toren wordt ruim 13 meter hoog: net zo hoog als de oude verkeerstoren. De uitvoering van het ontwerp vroeg om een speciale aanpak. De ingenieurs van ABT en scheepsbouwer Royal IHC gingen al in oktober 2016 met dit bijzondere werk aan de slag. Begin dit jaar startten robots met lassen op een constante afstand van het plaatwerk en met een constante temperatuur. Zij voerden het werk op de werf van Royal IHC in Kinderdijk uit. NOHNIK, ABT en Royal IHC betrokken zorgorganisatie Zekere Basis om delen van het werk als werkervaringsproject uit te voeren.

Pas toegankelijk na keuring
De opbouw en plaatsing van de uitkijktoren wordt onder toezicht van NOHNIK uitgevoerd door Royal IHC. De buitenschil en de wenteltrap worden in stukken aangevoerd en ter plaatse in elkaar gezet. Als dat gebeurd is, wordt de toren gekeurd op alle veiligheidsvoorschriften. Na deze keuring en de aanleg van een toegangspad naar de ingang van de toren, vindt de officiële opening plaats. Daarna is de uitkijktoren ook voor het publiek toegankelijk en worden nog informatiepanelen aangebracht.

Werkervaring voor jongeren
Zorgorganisatie Zekere Basis helpt jongeren tussen de 16 en 27 jaar die op de één of andere manier zijn vastgelopen in de maatschappij op weg naar een zelfstandig bestaan. Zekere Basis ligt op een steenworp afstand van de plek waar de uitkijktoren verrijst. Onder begeleiding van vakmensen hielpen de jongens van de Zekere Basis mee met het graafwerk, het aanbrengen van de fundering met bekisting en het storten van beton. Ook bij het schilderen van de toren waren ze betrokken. Dat gebeurde in de grote loods van Zekere Basis in Oldenzaal. Akzo Nobel sponsorde de verf en leerde de jongens van de dagbesteding hoe ze met rollers de verf konden aanbrengen. De toren is dus niet gespoten, maar helemaal met de hand geschilderd!

Delen van de uitkijktoren geverfd door jongens van Zekere Basis.

Hieronder een aantal beelden van de opbouw (maandag 26 maart)

Ontdek
de geheimen
van vliegbasis
Twenthe