Berichten

Hoorspel op vliegbasis Twenthe

< Terug

Hoorspel over WOII in Enschede in Nederlands én Twents

Op de voormalige Vliegbasis Twenthe kun je luisteren naar een hoorspel over het gebied ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat over het leven van een kleine boer uit de omgeving van het vliegveld. De bouw van de grote Fliegerhorst – het vliegveld van de Duitse bezetter – dwingt het gezin te verhuizen. Het hoorspel is te beluisteren in het Twents en Nederlands.

QR-code
De Luistersteen ligt aan het Belevingspad. Dat is de wandelroute die door het bijzondere natuur- en recreatiegebied Vliegbasis Twenthe loopt. Vanaf de parkeerplaats aan de Grefteberghoekweg kom je na 200 meter bij de luistersteen. Met een QR-code op de zijkanten van de informatiepaal bij de Luistersteen open je met je mobiele telefoon de website om het hoorspel te beluisteren. Je kunt het hoorspel ook beluisteren via www.vliegbasistwenthe.info/luistersteen.

Twents hoorspel
De verteller neemt luisteraars mee in het verhaal over het dagelijks leven van een gezin uit Lonneker ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Na de inval begon de Duitse bezetter direct met de bouw van Fliegerhorst Twente: in korte tijd verrezen circa 500 gebouwen in het gebied. Tientallen boerengezinnen werden gedwongen te verhuizen. Geluiden van overvliegende bommenwerpers en jachtvliegtuigen en brullende commando’s ondersteunen het verhaal.
Drie inwoners van de gemeente Enschede: Leonie Koenders, Annie Beumers en Jan Bult spraken het hoorspel in. Dat deden ze zowel in het Nederlands en in het Twents. Jan Schukkink schreef het hoorspel op basis van de verhalen van Annie Beumers en Jan Bult over een gezin dat zij beiden persoonlijk kenden. Jan Schukkink is auteur van het boek Levend Landschap over de cultuurgeschiedenis van onder meer Vliegbasis Twenthe.

Ontdek
de geheimen
van vliegbasis
Twenthe